FASHION INDUSTRY

Pitkästä aikaa kurkkaus pariin uutukaiseen. Sikäli musta tuntuu tyhmältä edes laittaa näitä kuvia tähän, sillä viimeaikaiset uutiset muotiteollisuuden epäkohdista kyllä kiinnittivät huomioni, ja mulle tuli niistä oikeasti paha mieli. Oli aika lyödä jarrut pohjaan, sillä tunnistin taas tuttuja tavaranhamstraajapiirteitä itsestäni.

Olen aidosti yrittänyt välttää turhien ja huonolaatuisten vaatteiden hankkimista ihan vain säästämisenkin kannalta, mutta viimeiset pari viikkoa olen lipsunut. Tietysti mua haluttaisi ostaa laadukkaita ja kestäviä tuotteita, mutta ei sekään ole aina helppoa. Voisi luulla, että yksi musta nahkatakki kestää läpi elämän, mutta ei välttämättä. Tai ainakaan minä en ole vielä täysin lämmennyt kasari-olkatoppaus-tyylille. Ymmärrätte siis varmaan mitä tarkoitan? Tai jos olisin ostanut yhdet laadukkaat satojen euron arvoiset leveälahkeiset farkut, olisi niidenkin käyttö ollut nyt viimeisen kymmenen vuoden aikana aika vähissä (sikäli jos ne enää edes mahtuisivat päälle)!

IMG_0660 copy
fashion, industry, Glitter, paljettilaukku, Ellie Goulding

Jos siis ette ole vielä nähneet tätä postausta, niin suosittelen lukemaan. Mä ihan oikeasti ihastelin tuota tismalleen samaa Zaran hametta kesällä. En tarkoita pahaa niille, jotka hameen (shortsit) ostivat, sillä teille se ihan varmasti jopa sopii. Kesän jälkeen tuo hame ei kuitenkaan olisi enää ikinä nähnyt päivänvaloa ylläni. Vaan tuo teksti avasi silmäni, sillä esim. monen bloggaajankin lempikaupasta Zarasta jäi vähän paha maku suuhun.

Noin. Tämän perustelun jälkeen uskallan ehkä kuitenkin näyttää pari uutta juttua, minäkään en siis ole täydellinen. Toisen ostin itse ja toisen sain Citycenterin Glitteristä lahjaksi. Takki ei ehkä ensimmäisenä tuo mieleen kestävää muotia, mutta olen etsinyt tismalleen samanlaista jo pari vuotta tämä asu mielessäni. Haluaisin joskus tehdä tuosta oman copycat-version. Ostamani takki on paljon yksinkertaisempi, jolloin se toivon mukaan sopii myös arkikäyttöön.

fashion, industry, Glitter, paljettilaukku, Ellie Goulding

Vaan tässä on mutta, nimittäin huomasin takista erään jutun vasta kotona. Takki tuoksuu. Joku voisi kutsua tuoksua samanlaiseksi parfyymiksi kuin esim. Stradivariuksen ilmastoinnin kautta levitettävä hajuste. Tällä hetkellä mulla ei vain tule tuosta tuoksusta mikään muu mieleen kuin ne ihmiset, jotka meille, ahneille länsimaalaisille, kuumissa halleissaan painavat pitkää päivää (ja yötä) ommellen vaatteita.

Niin mitä nyt, jos tuuletan takista tuoksun pois? Poissa nenästä, poissa mielestä?

t. Enni

Kommentit

 1. En ollutkaan vielä tuota alkuperäistä tekstiä ennättänyt lukea, joten kiitos sen linkkaamisesta. :)

  Tää on kyllä semmonen aihe mikä välillä pyörii omassakin päässä ja miettii niitä omia tapojaan kuluttaa hieman tarkemmin. Olen itsekin koittanut olla tuhlaamatta turhiin vaatehankintoihin, mutta välillä tulee lipsuttua kun jokin vaate on vain niin kiva tai hieno jätettäväksi kauppaan. :/ Pitäis lopettaa (netti)kaupoissa pyöriminen ettei tulisi houkutuksia! ...sinänsä se on vähän vaikeaa kun on itse sellaisessa töissä ja muiden tarjontaa tulee silmäiltyä vähän senkin takia. :D

  Vaikka noista työläisten huonoista oloista ja mitättömistä palkkioista tiedetäänkin niin silti niiltä on jotenkin liian helppo sulkea silmänsä. Tottakai kaikki voisivat jättää käymättä vaikka H&M:ssä, mutta jos heiltä saa topin hintaan 4,95e joka taas toisaalla maksaa 9,95e, niin se viiden euron ero on tarpeeksi suuri "syy" sivuuttaa ne huonot olot ja muut. Surullista, mutta totta, että se oma kukkaro on eettisyyttä tärkeämpää.

  Tällaisia asioita vastaan pitäisi kampanjoida jatkuvasti, eikä vain silloin tällöin julkaista dramaattisia kuvia tai tarinoita. Pitäisi taistella isosti ja niin näkyvästi, että se olisi kaikkien nähtävissä niin kauan kunnes asiat olisivat paremmin.

  Tuntuu todella kaksinaamaiselta kirjoittaa tällaista kapinatekstiä kun itsekin ostaa vaatteita kaupoista joiden tehtailla tietää olevan huonot olot, mutta ei min palkoilla mitään laatumerkkejäkään oikein ostella...

  Tulipas jaariteltua, toivottavasti tässä nyt oli edes vähän järkeä mukana. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allekirjoitan täysin, että tästä pitäisi kampanjoida näkyvimmin. Ja jos se vaikuttaisi vaatteiden hinnan nousuun, niin sitten vaikuttaisi. Nythän vaatteiden hinnat nousivat puuvillan hinnan takia... ei siis työntekijöiden hyvinvoinnin. Eikä me sille puuvillallekaan mitään voitu, vaatteita ostetaan silti.

   Ole hyvä! Joo niin pitäisi. Itse olen kyllä pörrännyt nettikaupoissa, mutta tosi vähän lopulta tilannut mitään. Tässä lähiaikoina on kyllä tullut ostettua niin Hennesiltä, Lindexiltä kuin vähän kalliimmistakin kaupoista, mutta kaipa noissa kaikissa on ihan samat ongelmat...

   En tiedä, mitä kuluttja sitten voi tehdä? Boikotoida vaatekauppoja? Ja sitten tulee vielä kysymykseen, kun itse brändi maksaa laukussa 300 euroa, vaikka valmistus olisi vitosen luokkaa, jos sitäkään. Ja voi kuvitella kuinka huonot oltavat siellä on. Heh tämä on todellakin niin sairasta...

   Poista
 2. Tärkeä aihe, ja on hyvä että tästä puhutaan. Ihan sillä lailla tavallisesti, ilman paasausta :) Ei kaikkia valintoja tokikaan pysty tosiaan taloudellisesti ajateltuna (ainakaan näillä tuloilla) tekemään, mutta itse yritän valita aina siinä kohti kun voin. Suomalaisia vaatemerkkejä on paljon sellaisia, joilla eettisyys ei ole mikään mainos slogan, vaan osa toimintaa. Ja löytöjä voi tehdä, pitää vaan jaksaa etsiä. Tuo linkaamassasi jutussa mainittu läpinäkyvyys on hassu juttu...se kun ei ole ollenkaan itsestään selvää. Mielenkiintoisia ajatuksia vähän samoista aiheista löytyy a Minimalist blogista: http://www.lily.fi/blogit/aminimalist

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, kävin lukemassa. Tosi kiva, että linkkasit!

   Mun mielestä sais vähän kyllä paasatakin... ;D

   Poista
 3. Hyviä huomioita! Oma periaatteeni on se, että klassisista tuotteista voi maksaa enemmän ja niihin kannattaa panostaa. Esimerkiksi trenssi, nahkasaappaat ja nahkalaukku, jotka ovat pinnalla koko ajan. Sitten taas esimerkiksi peplum-paitoihin en laittaisi paljoa rahaa, sillä niitä ei todennäköisesti enää vuoden päästä käytetä.

  Myös materiaali menee tällä ajatuksella, ei ole niin väliä vaikka kausituotteet eivät olisi hyvälaatuista materiaalia. Aika harvoin tosin tulee ostettua kausituotteita nykyään, mielummin ostan vain pitkäkäyttöisiä vaatteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuollaiset klassikot varmaan kyllä pysyvät hyvinä, kunhan nimenomaan ostaa sellaisen hajuttoman, mauttoman, olkatopattoman (peplum-helmattoman ;) yms. version! Esim. aletuotteista voi joskus luulla tekevänsä klassikkolöydän, mutta esim. trenssi hörhelöhelmalla voisi olla tänä päivänä omasta mielestä vähän överi XD

   Villaan varmaan kannattaisi aina panostaa?

   Poista
 4. Moi! Haastoin sut blogissani! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Katsoppa nämä ;D

   http://www.enninkengissa.fi/2013/04/11-haaste.html

   http://www.enninkengissa.fi/2012/05/haaste.html

   http://www.enninkengissa.fi/2012/05/haaste_27.html

   ;D

   Poista
 5. Nää on kyllä mielenkiintoisia juttuja ja itsekin niitä aika ajoin pohdiskelen. Tosin myönnettävä on, että lähinnä rahansäästön ja ylimääräisen tavaran välttämisen kannalta, vaikka mitä enemmän noista ekologisista ja eettisistä ongelmista kuulee, sitä enemmän sekin näkökulma alkaa puskea tajuntaan.

  Välillä tuntuu pahalta oma kulutuskäyttäytyminen, vaikka se onkin vielä ihan hyvin hallussa. Voisihan sitä silti vähemmänkin ostaa. Harkitsen kyllä tarkkaan jokaista ostostani pyrkien jättämään yhden sesongin tuotteet kauppaan. Eilen juuri pohdiskelinkin noita trendituotteita omassa blogissani, aika kevyellä otteella tosin.

  Musta on hyvä, että ihmisiä herätellään ainakin miettimään näitä asioita, jokainen sitten tehköön omat valintansa sen pohjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin... Harmittaa vaan, että tyylibloggaajana syntyy automaattisesti pieni paine siitä, että pitäisi olla aina muka jotain uutta päällä. Tai en itse ole havainnut monessakaan blogissa, että käytettäisi yhtiä farkkuja joka asussa (jota minä kyllä muuten harrastan). Ja tietty kaikki starat, päällä merkkituotetta merkkituotteen perään, kun eihän siitä edes itse maksa. Mahtavatkohan he miettiä näitä asioita? Sillä eihän lähes kaikista niistäkään tuotteista menee suhteutettuna oikea määrä tuotteiden työntekijöille.

   Niin kuin en tosin minäkään tuon laukun kohdalla heti ensimmäisenä miettinyt ekologisuutta... :( En tiedä.. Haluaisin sanoa, että pitäisi tehdä sitä ja sitä. Pitäisi ja pitäisi. Ihan ensiksi toivon vain, että ketjut parantaisivat työoloja. Ihan sama, vaikka hinnat kallistuisivat. Sitten ehkä sitä itsekin miettii tarkemmin mitä ostaa. Ainiin, se on kaupalta pois!

   Kiitos, käyn lukemassa!

   Poista
  2. Juu, ihan samoja ajatuksia mullakin. Vaikka mun blogi onkin vielä tosi pieni, niin välillä tulee niitä ajatuksia, että jokohan lukijat kyllästyy siihen yhteen ja samaan mustaan laukkuun (eihän se ole edes merkkilaukku!), jne. Ja oli blogia tai ei, niin silti tuntuu, että tarvitsee aina sen jonkun uuden jutun inspiroimaan vanhojen yhdistelyssä.

   Nää on kyllä vaikeita kysymyksiä. En minäkään siellä kaupassa pohdi ekologisuutta ja eettisyyttä, edullinen/kohtuullinen hinta painaa vaakakupissa enemmän ja ennenkaikkea se, että ketjukaupoista vaan löytyy ne omaa silmää miellyttävät jutut. Eihän sitä kalliimmalla halua ostaa tylsempiä tuotteita, vaikka taustat olisikin kunnossa. Ja kuten sanoitkin, ei se korkea hintakaan takaa välttämättä mitään.

   Poista
  3. Niin, ihan älytöntä toisaalta... :/ Mulla myös toisaalta, jos liian koville hinnoille mennään halpismerkin sisällä. Silloin sitä alkaa miettiä jo jotain muuta merkkiä tilalle. Voi voi..

   Poista
 6. Kiva, kun linkkasit tohon alkuperäiseen tekstiin, oli meinaa mielenkiintoinen!

  Mä oon myös miettinyt näitä asioita jo pidempään ja saanut kyllä omaa kulutustani kuriin. Tai juurikin panostanut sellasiin klassikoihin mitä uskon, että tulee käytettyä pitkään. Esimerkiksi Canada Goosen takkiin, jonka toivon kestävän jos ei nyt ihan koko loppuelämää niin vähintään 10 vuotta.

  Muistan, kun kirjoitin samaisesta aiheesta postauksen n. vuosi sitten (säkin taisit kommentoida siihen!), niin ihmettelin kyllä joidenkin ihmisten reaktiota! Siellä oli karrikoidusti tyyliin, et "mikä **** sun ongelma on, pidä huoli omista asioistas" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin oli!

   Joo juuri tuo Canada Goosin takki on mullakin ihan ykkösenä näissä kestävissä hankinnoissa, juuri yksi päivä siitä puhuin myös äidilleni. Sellainen kyllä kestäisi talvesta toiseen.

   Heh hyvin unohtunut, en muista mitä olen kommentoinut! Onko sitä enää luettavissa?

   Poista
  2. Onhan tuo edelleen blogissani. Tästä pääset tekstiin: http://donebym.blogspot.fi/2012/11/onko-jatkuva-kuluttaminen-ok.html

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni:

Lue myös