WOKKI

Mun keittiöbravuuri tällä hetkellä on niin monesti täälläkin mainittu ja himoittu nuudeliwokki. Kaikki alkoi siitä, kun kerran eksyin erääseen nuudeliravintolaan Fuengirolassa. Siitä lähtien olen yrittänyt kopioida tuota mystistä makua omaan nuudeliini.

Tällä hetkellä paras variaatio on kehittynyt siten, että lisään sekaan "salaisen ainesosan" (tosi salaisen...) aka Wok'n Roll Chow Mein -wokkikastikkeen. Tuota kyseistä merkkiä saa aika hyvin ainakin K-ketjun kaupoista, joskin yleensä juuri tämä maku puuttuu. Myös Blue Dragon myy samannimistä kastiketta, mutta niitä olen nähnyt harvemmin. Näistä kaikista kastikkeista juuri Chow Mein on ehdottomasti suosikkini, sillä se tuo wokkiin kaivattua suolaisuutta ilman pelkää soijan makua. Fuengirolan Mr. Noodles -ravintola käyttääkin nuudeleissaan aina jotain kastiketta.

IMG_6065 copy

Tämä mainitsemani kastike kuitenkin tuo wokkiin tulisuutta ja suolaisuutta, ja se sopii ihmisille, jotka pitävät mausteisesta ruoasta. Mikään erityisen tulinen kastike kyseessä ei ole. Yksi pussi riittää hyvin neljän-viiden hengen annokseen, mutta kaksi pussia tuohon määrään saattaa olla jo liian tulista. Tupla-annokseen kannattaa kuitenkin käyttää kaksi pussia. 

Ensi kerralla teen wokin esikypsennetyillä vihanneksilla, sillä haluan verrata makua tuoreilla raaka-aineilla valmistettuun versioon. Tällöin tulen yksinkertaistamaan reseptiä siten, että pidän tärkeimmät raaka aineet, kuten porkkanan, parsakaalin ja paprikan, mukana.

IMG_6046 copy

Ihan ensimmäisenä wokin valmistus lähtee yhden-kolmen kananmunan paistamisesta (tai hakkaamisesta). Mitä pienempää haketta, sen parempaa. Tässä hommassa pitää olla nopea, ettei kananmuna pala kiinni kuumaan wokkipannuun. Tämän jälkeen broilerisuikaleet lisätään wokkiin ja esikuumennetut/kypsennetyt vihannekset laitetaan hetken kuluttua mukaan. Munanuudeli on yleensä tässä vaiheessa kiehunut kypsäksi, joten sen voi heittää sekaan heti, kun broileri on ruskistunut. Sen jälkeen lisätään soossi, soijaa ja sweet chili -kastiketta, sekoitetaan ja bum. Wokki on valmis!

IMG_6055 copy
IMG_6051 copy

IMG_6059 copy

Kauhulla odotan sitä päivää, että Chow Mein -kastikkeen myynti lopetetaan lähikaupoistani. Yleensä aina mun lempparit poistuvat valikoimista jossain vaiheessa. Näistä esimerkkinä Pata Plus Borssikeittoainekset, Tazza ja se Fazerin aito ja oikea ruutusalmiakki.

Tuntuuko muista ikinä siltä, että juuri sen oman lempituotteen myynti lopetetaan aina jossain vaiheessa?

t. Enni

Kommentit

 1. NAMMM nyt on hyvännäköistä. täytyy todellakin testata joku päivä!

  VastaaPoista
 2. Näyttää hyvältä! Eikö sitä ruutusalmiakkia muuten saa enää lentokentältä..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai sitä samaa saa. Niitä myytiin joskus vuosia sitten 80 gmarran muovipussissa. Epäilen, että salmiakki sisälsi liikaa ammoniumkloridia, joten sitä ei enää tehdä samanmakuisena. Eikä se Fazerin semiuusi pussi, joka sisältää tuota "vanhaa klassikkoa" maistu yhtään samalta! :D

   Poista
  2. tämän perusteella sitä voisi nykyään tehdä; "Keväällä 2012 Euroopan Unioni yritti kieltää salmiakin sen sisältämän suuren ammoniumkloridin määrän vuoksi; esityksessä ammoniumkloridin määrä olisi rajattu kolmeen grammaan kilossa, salmiakissa määrä on 70 g/kg. Esitys peruttiin lokakuussa 2012.[5]"

   Poista
 3. Wokit ovat kaiken huipuksi todella terveellisiä! Lomailin Thaimaassa helmikuussa ja näin kahden viikon aikana vain YHDEN lihavan paikallisen. Pointsit siis ruualle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmaan, mikäli pitää rasvan ja suolan minimissä. Mulle tämä ei ole jokapäiväinen herkku, sillä nuudeli tekee siitä yhtä hiilaripitoisen kuin pastasta ja tuo kastike on aika suolaista!

   Poista
 4. omnomm juurikin tuo fuengirolan mr. noodles paikka on yks lemppareimmista nuudelipaikoista missä oon käyny ikinä !! olin pari viikkoa viime vuonna kaverin luona fuengirolassa ja se oli ihan kulman takana asunnosta, tuli pari kertaa käytyä hehs... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pari kertaa ei edes riitä! Se on ihan minimi! :D Niin hyvää ruokaa, pääsispä taas pian...

   Poista
 5. Mä oli myös aikoinaa ihan hulluna tohon kastikkeeseen mutta nykyään on sekin jäänyt pois ruokavaliosta kun kartan kaikkea valmista. Ihan vähän tuli kyllä ikävä tätä postausta lukiessa, kai sitä välillä vois hieman hairahtua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis maku tärkein! ;D Yleensä menen ihan samalla periaatteella, mutta nuudelissa en vaan voi tinkiä, varsinkaan kun en itse tuollaista mössöä osaa tehdä. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni:

Lue myös