Pyöräilijät vähemmistönä

Kylläpä sapetti aamulla. Mikähän yhdistää näitä kaikkia kuvia? No se, että tuon liikennemerkin mukaan pyöräily on sallittua.

On tämä pyöräilykulttuuri raskasta ja varsinkin Tampereella se vasta julmaa olikin. Välillä sai pyöräillä ja välillä ei. Syksyisin Hämeenkadulla noin joka toinen kävelijä tunsi olevansa oman elämänsä poliisi ja piti huolen siitä, ettei yksikään pyörä enää ohittanut kävelijöitä. Pyörän kellon soitto oli punainen vaate. Tosin en ikinä ymmärtänyt sitä systeemiä, että kevään tullen Hämeenkadulle maalattiin viiva keskelle kävelytietä, josta toinen puoli varattiin pyöräilijöille. Jossain vaiheessa syksyä, yleensä ilman mitään ennakkovaroitusta, viiva hinkattiin pois ja näin saivat siis pyöräilijät tuta pyörävihan.


Tänään viimeksi sain muistutuksen siitä, kuinka tätä vähemmistöä kohdellaan kaltoin. On se vaan niin hurjaa, kun minä ja polvenkorkuinen jippopyöräni huristellaan menemään ihan pyöräilijöille sallittua tietä. Kas huomasin edessäni käsikynkkää kävelevät rouvat ja ihan kohteliaisuuden vuoksi soitin kelloa (olen kuullut kellon olevan tehty sitä tarkoitusta varten). Toinen rouva olisi mielellään väistänyt ja yritti vetää seuralaisensakin sivuun tien keskeltä, mutta tämä toinen olikin kovempi pala ja pisti vastaan. Ei rouva liikahtanut mihinkään suuntaan ja tokaisi kuuluvaan ääneen: "eikä olla edessä!". Tietysti olin tässä vaiheessa jo lähes kosketusetäisyydellä, joten törmäyshän siitä melkein aiheutui.

Jos mä kuulen pyöräilijän soittavan kelloa, niin ei mulla käy mielessäkään jäädä siihen uhmaamaan omaa (ja toisen) henkeä. Ties mitä vauhtia sieltä takaa tullaan.Anteeksi, me nuoremmat ollaan niin huonotapaisia, olisi pitänyt kiertää toiselta puolelta katua.

t. Enni

Ainiin, tämä blogi käsitteli myös tyyliä ja muotia:Ps. Kirjoitus on toteutettu kieli poskella, eikä sen tarkoituksena ole loukata ketään.

Kommentit

 1. Ah, soittaisivatpa muutkin pyöräilijät aina kelloa! Kävelin pari päivää sitten pyöräilijöiltä kiellettyä kävelytietä, joka oli lumikasan takia tietyistä paikoista kapeampi. Ajatuksissani en ajatellut ollenkaan, että joku voisi tulla takaa. No, pyöräilijähän sieltä tuli kovaa vauhtia ja tuuppasi minua mennessään sarvellaan. Wtf. Kun pääsin yli säikähdyksestäni, niin helevetti notta pisti kiukuksi.

  Inhottaa myös pyöräilijät, jotka eivät soita kelloa ohittaessaan flexissä ulkoilutettavaa koiraa. Hajamielisyyksissäni en useinkaan muista huomioida laittomasti kävelyteillä ajelevia. Meidän terrierimme taas rakastaa pyöriä ja niiden perässä juoksemista. Pari kertaa olen joutunut vaaratilanteeseen, kun joku on kaahannut kaksipyöräisellä löysässä flexissä olevan rekun takaa...
  Jep, minun vikanihan se osittain on, kun en seuraa ympäristön tapahtumia ja annan koiran olla turhan rennosti. Vaan kun NNNGGHGH ei minun edes tarvitsisi kävelykadulla ottaa huomioon väärissä paikoissa pyöräileviä!

  Itsekin toki pyöräilen, mutta kylläpäs mulla oli patoutumia kelloa soittamattomia pyöräilijöitä kohtaan! :D Meni jo aivan off topiciksi, sori. Soittakaa kelloa, ihmiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Haha ei se mitään! Mutta todella törkeää, että joku tönäisi sinua! Sitä varten se kello on tehty, vaikka se kuulostaa tietysti vähän sellaiselta "POIS ALTAAA!!" :D

   Toi kävelytiellä pyöräily on aina vähän kumma juttu, kun välillä tulee sellaiselle tielle jostain sivutieltä, eikä aina tiedä saako pyöräillä vai ei. Onkohan tässäkin joku käytäntö, että sellaisilla teillä on ehdottomasti se kävelijämerkki, mutta jos sitä ei ole, saa myös pyöräillä who knows.. No olen kyllä yrittänyt polkea siellä missä saa ja muuten autotiellä (mikä pn muuten hyvin riskaabelia sekin!)

   Tänään tosin juuri oli eräs rouva mäyriksensä kanssa, aika löysällä hihnalla. Soitin kelloa hyvissä ajoin, ei reaktiota, soitin toisen kerran ei vieläkään reaktiota, no kolmas kerta toden sanoo, muttei edelleenkään minkäänlaista reaktiota. Tiedä sitten oliko huono kuulo vai mitä, mutta onneksi koira otti suht rennosti :D

   Poista
  2. Kaiketi se niin on, että pyöräillä saa pelkästään vain siellä, missä se erikseen osoitetaan, ja muuten täytyy aina oikaista autotielle. Vaasassa pyöräily tuntuu aina olevan riskaabelia ja olin kesällä aina iloinen työvuoroista, jotka alkoivat tai päättyivät hassuun aikaan. Sai ainakin olla liikenteessä yksin!

   Tänään kävelimme terrierin kanssa sivukujaa, jossa on yksisuuntaisen autotien molemmilla puolin kävelyväylät. Himmeät katuvalot ja harvoin käytetty reitti. Idioottipyöräilijä suhasi kelloaan soittamatta kävelyväylää ja vielä kiellettyyn ajosuuntaan. Jjjjjumalauta, että meinasi taas keittää!

   Poista
  3. Mmh.. esim tällä mun tiellä tullessa sivusta ei lue missään tätä kuvassa olevaa liikennemerkkiä. Se löytyy ainoastaan tien alusta ja lopusta molemmilta puolilta katua...

   Niin tuo kielletty ajosuunta on vähän hassu juttu, monikaan ei tajua, että se koskee myös pyöräilijöitä, joiden kuuluisi ajaa tiellä... Ihan näin mielenkiinnosta, opetetaanko pyörällä ajamisen sääntöjä missään? Mulle ainakin tuli lukioikäisenä ihan uutena tieto, että vain sellaisessa paikassa saa ajaa suojatien yli pyörällä, mikäli se juuri on tarkoitettu kävelijöille JA pyöräilijöille/pelkästään pyöräilijöille. Moni autoilija taas ei tunnut tätä tietävän, vaan saan vihaisia katseita siitä, että mun olisi väistettävä / talutettava, vaikka näin ei siis ole...

   Poista
 2. Pyöräilijä pikkukaupungista8. helmikuuta 2013 klo 11.01

  Sitä minäkin olen aina ihmetellyt, että mitä varten se kello oikein siinä pyöränsarvessa on, jos sitä ei koskaan käytetä muiden tielläliikkujien varoittamiseen ja tien pyytämiseen.

  Taisi olla viime viikolla, kun asemalle tultaessa yhdistetyllä jalkakäytävällä ja pyörätiellä muuan herrahenkilö oli etupyörällään jo kassissani kiinni, ennen kuin tajusin, että sieltä takaa joku tulee. Mutisi vielä, että "kun keskellä katua kuljetaan...". Minä puolestani huikkasin hänelle: "Eikö sulla ole kelloa pyörässä?".

  Varsinkaan talvikelillä takaa lähestyvää pyörää ei kuule ollenkaan, ja kun ei takaraivossa ole silmiä, sitä on mahdoton nähdä. En ymmärrä, miten soittokellon käyttäminen on niin kauhean vaikeaa. Olisi tehnyt mieli tuoltakin äijältä kysyä, mitä tarkoitusta varten hän kuvittelee, että se kello on siihen asennettu, jos sitä ei käytetä silloin, kun on sen aika.

  Itse soittelen kelloa vähän liikaakin, koska haluan välttää vaaratilanteita. Joku siitä joskus säikähtää, mutta parempi kai on säikähtää etukäteen kuin vasta sitten, kun fillari on jo kävelijässä kiinni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä... Haha, olen kyllä ihan samaa mieltä, että pyöräilijän on ohitustilanteessa tietysti varottava ja oltava varmoja, että voi turvallisesti ohittaa ihmisen, eli se kello on ihan hyvä siihen tarkoitukseen.

   Samma här, aina soitan kyllä. Paitsi ne tilanteet on kyllä myös aika koomisia, kun edessä hiippailee tyyppi mp3:n kanssa ja vaikka soittaisi kelloa, niin se ei vaan kuule. Sitten jos tyyppi vielä seilaa siinä tiellä XD

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni:

Lue myös