Onko ihminen kone?

Tässä aihe, joka on pyörinyt paljon viime aikoina mielessäni. Aihe, josta en ole ennen täällä puhunut, mutta nyt taas säännöllisen liikkumisen myötä ollut paljon ajatuksissani.

Olen jäänyt yllättäen koukkuun Jutta ja superdieetit -ohjelmaan. Olen lukenut paljon kommentteja tästä ohjelmasta mm. Jumppaa-blogista. Täältä itse asiassa luin siitä, miten tämän ohjelman henkilöistä vain yksi mies oli päässyt tavoitteeseensa. Ne muut ohjelmassa näkyneet naiset jäivät enemmän tai vähemmän tavoitteestaan.


Tänään Liikunnanvihaaja-blogissa oli postaus herkuttelusta. Tietysti herkuttelussa pitäisi olla järki mukana, mutta eikö se ole lopulta aika tylsää elämää, jos ei ikinä saisi nauttia mistään hyvästä, oli se sitten punaviinilasillinen lauantai-iltana tai karkkipussi karkkipäivänä. Olen jostain lukenut, että jos 80 % ruokavaliosta on kunnossa, niin satunnaiset herkuttelut eivät tunnu (tai näy) missään.

Palataan vielä ohjelmaan. Missä siis on ollut vika, etteivät nämä naiset päässeet tavoitteisiinsa? Jos vika ei ollut heissä, niin oliko se sitten systeemissä? Periaatteessahan ihminen on kone, sillä ihmisten peruskulutus on tiedossa ja urheilusuoritusten kalorimäärät osataan laskea. Eli syöt oikean verran, kulutat tietyn verran kaloreita ja laihdut. Puolen vuoden päästä osataan sanoa kilolleen, paljonko nyt pitäisi painaa. Mikseivät he sitten laihtuneet? Muistaakseni pieniä repsahduksia tapahtui, mutta voiko se tosiaan olla niin pienestä kiinni, jos muuten niin ankarasti noudattaa säännöllistä ruokavaliota ja rehkii salilla kuin hullu? Mitä tuo 80 % sitten tarkoittaa?!

Entäs sitten ne ihmiset, jotka syövät monta kertaa viikossa pikaruokapaikoissa, eivätkä ole mitään himourheilijoita. Miten voi olla mahdollista, ettei tällainen ihminen vaan liho? Varmasti tiedätte tällaisia ihmisiä kaveripiiristänne. Ehkä syy voi olla siinä, ettei päivittäinen kalorinkulutus silti ylity, mutta se kuulostaa aika uskomattomalta. Hyväkuntoinen ihminen ei kuitenkaan kuluta päivässä paljoa enempää kaloreita kuin huonokuntoinen ja mättöruokien kalorimäärät ovat kuitenkin aika hurjia. Ja okei, jos on mahdollista, että jollain ihmisellä olisi kalorinkulutus lähemmäs 3000 kcal/päivä ihan itsestään, niin ei voi kun katsoa kateellisena vieressä.Olen siis miettinyt mahdollisuutta, että tuossa superdieetit-jutussa voisikin olla pieni sukupuolten eroihin kohdistuva virhe. Ehkä ihminen ei siis olekaan kone, joka toimii tismalleen samalla tavalla kuin toiset samanlaiset koneet. Kun se ohjelman mieshenkilö pääsi tavoitteeseensa, mutta naiset eivät, niin herää tietysti kysymys, että onko noudatettava ohjelma ihan tismalleen oikeanlainen juuri näille naisille? Ehkä tuo dieetti vaan vaatii joillain ihmisillä enemmän aikaa toteutuakseen. Tämä asia on pyörinyt mielessäni ja onkin vain pohdintaa, mutta ehkä kaikki ihmiset eivät vaan toimi samalla tavalla kuin toiset. Ihmiset ovat yksilöitä.

Vai ovatko?

t. Enni

Kuvat: täältä

Kommentit

 1. Niin mä en tiedä miksi ne naiset eivät tavoitteisiinsa ole päässeet, katson itsekkin kyseistä ohjelmaa. Kyllähän ne siinä aina viilailee sitä diettiä ja liikuntaohjelmaa sen mukaan miten se sujuu mutta ei se silti sitä toivottua tulosta ole tuonut.

  Toisaalta ne tavoitteet on monesti olleet niin hurjat että onko se jo vähän epätodennäköistä että niihin pääsisi. Jos siinä on kyse enemmän siitä että laitetaan liian korkea tavoite niin päästään sitten hyvään tulokseen siinä varjolla ? Mä ainakin ajattelisin itse pääseväni johonkin tiettyy tulokseen jos luulisin että mun pitää päästä vielä parempaan.

  Koneita me ei tosiaan olla, niin onhan se aina yksilöllistä miten ne kalorit kuluu ja mihin se rasvakin kerääntyy kenelläkin. Paino on myös melko yksilöllinen, tiedän ihmisiä joista näkemättä heitä painon perusteella ajattelisin että henkilö saattaisi olla tukeva ( jos siis mietin omaa painoani joka on aika pieni vaikken mikään tikku olekkaan ). Kai se kaikki vaikuttaa...tässä riittääkin tätä pohdittavaa taas pitkäksi aikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, se voi olla se, että tavoite on liian korkealla aikaan nähden! En vaan tiedä sitten miksi heasettavat sen tavoitteen niin korkealle, sillä sitten henkilöitä masentaa, jos jäävät tavoitteestaan, vaikka olisivat saaneet tiputettua kuinka paljon.. Aika älytöntä, ettei olla esim. tyytyväisiä johonkin -30 kg pudotukseen!

   :D

   Poista
  2. Joo totta, noi kilomäärät on kyllä sen verran huikeita että kenen tahansa pitäis olla tyytyväinen jos siihen pystyy. Mä en ehkä pystyisi IKINÄ !

   Poista
  3. Niinpä! Hurjat suoritukset silti kaikilla. Toivottavasti myös tuosta tulee elämäntapa, sillä ainakin omalla kohdalla muutokset vievät usein aikaa tottua..

   Poista
 2. Mielenkiintoista pohdintaa! :) Eihän ihminen tosiaan kone ole, vaan uniikki yksilö, johon ei välttämättä päde mitkään keskiarvot.

  Itse kuulun juurikin tuohon ryhmään, että voin syödä ihan minkälaista p*skaa tahansa, eikä paino koskaan silti nouse yli 50kg. Joskus oon ollut lihotuskuurillakin mutta kun ei niin ei. Ainut millä saan painon nousemaan on kuntosali ja läskin muuttaminen lihakseksi :D Olisi kyllä mielenkiintoista tietää oma kulutus, mulla ei meinaa oo harmainta aavistusta paljonko niitä kaloreita päivän aikana kuluu.. Oma hoikkuus kyllä selittyy yliaktiivisella suolistolla eli mitä enemmän syön, sitä vilkkaammin suolisto hoitaa hommansa. Eli periaatteella mikä laulaen tulee, se viheltäen menee. Oh no, tuleekohan jo vähän liikaa informaatiota :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. XD Haha onneksi meillä jokaisella muullakin on suolistonsa, eli ei :D

   Niin, eiväthän kaikki ihmiset vaan kuluta saman verran, eli ihmiset siis ovat yksilöitä. Ei muhunkaan päde keskiarvot, on niitä tullut sen verran testattua. Niin ja uskon, joillekkin lihottaminen voi taas vastaavasti olla ihan yhtä vaikeaa kuin laihdutus!

   Poista
 3. Valitettavasti jokaisella ihmisellä on perimässään ne tietyt jutut jotka määräävät, että miten keho suhtautuu tiettyisiin ruoka-aineisiin. Se olisikin yksinkertaista jos olisi niitä ihmisiä jotka syövät mitä lystäävät, mutta useimmiten ei. Uusimpana on esimerkiksi Japanissa tutkittu suolistobakteerien vaikutusta laihduttamiseen ja se on ollut hämmästyttävän suuri. Eihän kaikki laihdutuskeinot sovi kaikille, ihan johtuen erilaisesta fysiikasta.

  Mä katson kanssa ohjelmaa, vaikkei ehkä pitäisikään. Itsellä on siis meneillään oma painonpudotusurakka, ihan sellasella perinteisellä ruokavalio kuntoon/ puoli kiloa viikossa vauhtia. Arvaapa kuinka tuskastuttavaa on sitten katsoa näitä ohjelmia missä pudotetaan 10 kiloa parissa viikossa. Tietenkin jos on kunnolla sitä mitä laihduttaa, niin tuloksiakin saa erilailla, mutta kyllä se silti ottaa aika paljon mielen päälle. Tuntuu kuin itse epäonnistuisi, vaikka tämän hetken -5kg on ihan helpo tulos parissa kuukaudessa (erityisesti kun lihasmassa on samalla kasvanut)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni olen lukenut tuosta bakteerista myös! Ja olen myös lukenut siitä olemassaolevasta lihavuusgeenistäkin, vaikka tietysti pitää olla aina mediakritiikki lukiessaan nettijuttuja! Mutta uskon silti...

   Viiden kilon pudotus kahdessa kuukaudessa on aivan järkyttävän hienoa! Älä yhtään vähättele sitä, olisin itse ainakin taivaissa, jos nuo kesä/joulukilot olisivat tuota vauhtia poistuneet. Ja kuten ohjelmakin sanoo, kyseessä on dieetti, eli ruokavalio on tietääkseni määräaikainen. Sinun tapauksessa kyseessä on elämänmuutos, joka on mielestäni 100x hienompi asia!

   Poista
 4. Tätä tv-menoa on pohtinut muutkin.... mielenkiintoinen juttu: http://patrikborg.blogspot.fi/2013/02/laihdutus-tvssa-vuosi-ja-kilot-ei-kerro.html

  VastaaPoista
 5. Ensimmäinen ainakin repsahti ruokavaliosta toistuvasti, ja olikohan viime jaksossa ollut se, joka oli jättänyt lenkit järjestäen tekemättä. Se mies taas oli ainut, joka teki jopa vähän ekstraakin. Vai ollaanko me katsottu aivan eri ohjelmaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha sama ohjelma, mutta en muista miehen tehdeen ekstraa, anteeksi siis etten siitä maininnut. Mietin vaan, että voisiko sitten olla vaan niin, että otetaan tavoitteesta pois 5kg, niin vältetään repsahdusten aiheuttama morkkis ja mielipaha, kun on niin huono tulos tuo -30 kg laihdutus?

   Viime tyyppi ei tykännyt aamuaerobisesta liikunnasta tyhjällä vatsalla. Voiko se tuloksesta jääminen tosiaan olla siitä kiinni, vaikka tyyppi työnsi jalkaprässissä ihan huippulukemia...? Ehkä 1,5k:n lisäaika ja tyyppi olisi ollut tavoitteessaan. Eli oliko tavoite alunperinkään edes realistinen?

   Poista
 6. Nehän tekevät myös hurjan suurilla painoilla, joka kasvattaa lihasmassaa, joka taas painaakin enemmän. :) Ei kukaan ole samanlainen. Kropat ei aina reagoi samoin.. Söin 5 vuotta epäterveellisesti, eikä paino juuri noussut tai laskenut. Nyt kun ikää tulee lisää, huomaa ruokavalion näkyvän ihossa, vaikka painoa on edelleen vaikea saada lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tekevät. Ehkä vähän harmittaa se, ettie ohjelmasta hirveästi saa sitä kuvaa, mitä muuta he tekevät kuntosaliharjoittleun ohella. Esim. se viime tyyppiä ahdistanut aamuaerobinen. Mutta hyvä, että korvaantuu paino lihaksilla.

   Niin, ei mielestänikään kukaan vaan ole samanlainen. Esim. joillekkin tulee suklaasta näppyjä, joillekkin ei! :)

   Poista
 7. Ainiin, piti vielä sanoa.. Ohjelma on tehty vähän samaan tyyliin, kuin se eräs jenkkiohjelma.. Ainakin mulle tuli heti mieleen, kun tuota katselin. Siinä toki erona, että jenkeissä heiltä leikataan se ylimääräinen nahka ennen päätöspunnitusta, joka toki myös vaikuttaa tulokseen monella kilolla. :/ huih

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, en saa nyt päähän juuri kyseistä ohjelmaa, mutta joo onhan niitä vastaavia. Totta, voisi olla 5kg helposti pois lopputuloksesta, kun nahkaa lähtisi leikkelemään...

   Poista
 8. Naiset on hormonipakkauksia. Laihtumisen nopeuteen vaikuttavat hyvinkin monet asiat, eli ei voi puhua koneena olemisesta. Miehillä se on huomattavasti yksinkertaisempaa.

  Ja tavoitteet eivät todellakaan ole realistisia...60 kg vuodessa, huh. Musta koko formaatti on ihan hullu eikä siitä tirkistelyn lisäksi jää laihduttajalle juuri mitään käteen. Noistakin superlaihduttajista varmasti suurin osa on 5 vuoden päästä taas lähtöpainossaan:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ajatellut, että se voisi johtua tuostakin.. Kiitos näkökulmasta!

   NIin se on kyllä aika hullu pudotus, yhden ihmisen verran... Toivotaan, että edes osa oppii paremmat elämäntavat ja pysyisi terveenä!

   Poista
 9. Laihtuminen ja lihominen on aika paljon omonimutkaisempi asia kuin se, että "syö vähemmän kuin kulutat" tai "syö oikein ja liiku". Tossa ylläkin mainittu hormoniasia on naisten kohdalla ihan totta. En ymmärrä, että esim. BL:ssa siihen ei puututa koskaan, aina on vaan sellainen syyllistävä tunnelma ja PT:lla todella pettynyt ilme, kun ei tule toivottua tulosta. Että "sä oot ollu niin laiska, niin laiska". Katson toki tv:n laihdutusohjelmia, myös Juttaa. Toisaalta ne tyydyttävät tirkistelyn tarvettani ja onhan tietysti tuollaisten metamorfoosien näkeminen aika sykähdyttävää. Mutta oikeasti ajattelen, että ne antavat laihtumisesta todella vääränlaisen kuvan. Ensinnäkään en ymmärrä miksi tavallisen pulliaisen pitäisi laihtuakseen treenata kuin joku fitness-jumalatar. En myöskään ymmärrä miksi salitreeni ja lenkkeily ovat ainoita treenausmuotoja. Toiseksi pidän BL-tapaista himotreenaamista myös vaarallisena: kun valtavan ylipainoinen ihminen alkaa yhtäkkiä huhkia 6h/päivä salilla, niin siinä on kyllä nivelet ja pumppukin vaarassa. Voihan ne ohjelmat tietysti joitain motivoida, mutta minusta ne ennen kaikkea ruokkivat ihmisen riittämättömyyden tunnetta. Ei normi-ihmisellä ole aikaa tai taloudellista mahdollisuutta vääntää salilla tuntikaupalla. Puhumattakaan siitä, että koska liikkuminen ja kilpaileminen on tv:ssä tietysti paljon dramaattisempaa kuin syöminen, niin ravinnosta ei puhuta osassa ohjelmista juuri mitään. Tosi asia on kuitenkin se, että ylipaino tulee ennen kaikkea liialla ja vääränlaisella ravinnolla, ei sohvan pohjalla pötköttämmisellä sinänsä. Tai sitten kun ravinnosta puhutaan, niin se on sellaista ilotonta "rahkaa ja raejuustoa" -meininkiä. No, laihtuminen sinänsä on aika helppoa, vaikeaa sen sijaan on pitää saavutettu paino alhaalla. Olisi terveellisempää nähdä ohjlemia, joissa olisi monen vuoden seuranta siitä onko paino todella pysynyt alhaalla. Jotta pää pysyisi mukana tai edes kasvaisi uuden ajattelun mittoihin, tarvitaan yleensä aikaa. Yleinen itseinho ei myöskään auta asiaa yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Kyllä sali on sikäli hyvä paikka laihduttaa, että tilalle tulee lihasta. Tosin en ikinä haluaisi näyttää samalta, kuin ne pt:t... Tämä tosin on vaan oma mielipiteeni!

   Itseinho ja stessi myös ovat pahimmat asiat, jos oikeasti laihduttaa. Mielestäni homma menee niin, että annetaan sen mennä omalla painollaan. Mä en varmaan olisi saanut ainuttakaan kiloa pois tuolla ohjelmalla, sillä mua ei motivoi se, että mua sanotaan juuri mun olleen laiska, vaikka oikeasti yrittäisin täysillä.

   Niin, se onkin hyvä kysymys, että mikä se ruokavalio sitten on, kun dieetti loppuu...

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni:

Lue myös