Blogger templates

lauantai 31. maaliskuuta 2012

Marni at H&M

Koin täällä tietokoneen äärellä juuri todellisen taistelun siitä, jatkanko verkkokaupan kassalle Marni at H&M -kenkien kanssa vai en. Tilaukseni oli jo siinä vaiheessa, että tuote oli ostoskorissa, mutta sitten kassalle siirtyessä tuotetta ei kuitenkaan ollutkaan saatavilla.



Ilmeisesti alekengät oli jo myyty loppuun...

Kohtalon ivaa tai ei, mutta nyt ei tullut kauppoja. Näyttää silti edelleen H&M:n verkkokaupassa, että tuotteita olisi myynnissä kokoja 38-41, mutta kaupat eivät auenneet ainakaan mulle...

Voi hitsi.

t. Enni

ps. Muistakaa käydä jättämässä kysymyksiä!

Kuvat: H&M

Kauppakeskus Willa

Kävin torstaina Hyvinkään kauppakeskus Willan avajaisissa kavereideni kanssa. Sisälle mentäessä kuulimme, että Anna Abreu kävelisi ihan kohta sisään meidän vierestä, joten oli pakko jäädä katsomaan! :D

Paita: Bershka / farkut: JC / maiharit: H&M

Hyi peilikuva, anteeksi... Nämä asukuvat ovat kylläkin eiliseltä ja otin pitkästä aikaa käyttöön maiharit. Otin kuvan kyllä liian aikaisin, koska laitoin rusetit lopulta maihareiden sisäpuolelle.



Nämä kuvat napsi pari kaveriani. Harmittelin tosi paljon, etten voinut ottaa järkkäriä mukaan, koska lähdettiin avajaisiin suoraan koulusta.

t. Enni

torstai 29. maaliskuuta 2012

Kysykää

Koska Bloggerin lukijakuntani on lähes tuplaantunut sitten viime kysymyspostauksen, niin ajattelin tehdä tämän nyt uudestaan. Joten kysykää, jos on kysyttävää! Mutta hyvän maun rajoissa sitten. :)


Katsotaan minkä verran kommentteja tulee, niin vastailen niihin sitten!

t. Enni

keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Opiskelijan appelsiinikana

Tänään oli vuorossa opiskelijaversio appelsiinikanasta. Miksi pitäisi syödä tonnikalaa, kun tällainen on paljon halvempaa? Mulla oli siis kanankoipia jääkaapissa ja halusin kehitellä niistä nätin ruoan. Punasipulia oli ja appelsiiniakin löytyi, joten laitoin kaikki "vuokaan" ja uuniin. Annoksen hinta, noin 50 senttiä...

Tulee heti hyvälle tuulelle, kun ruoka on pirteän väristä.



Ja ihan hyvän makuista. :)

t. Enni

tiistai 27. maaliskuuta 2012

Hyvä, ihana, minä

Ihana Hansi antoi mulle blogitunnustuksen. Kiitän ja kumarran!

Olen ehkä tehnyt vastaavan haasteen aikaisemminkin, mutta ei se mitään. Kerrotaan uusia asioita.

Säännöt menee näin: 

1. Kerro linkin kera blogissasi kuka lahjoitti tunnustuksen sinulle
 2. Kirjoita seitsemän satunnaista faktaa itsestäsi
 3. Lahjoita tämä award 15:lle muulle blogille/bloggaajalle



1. Olen aina väärässä, tosin tietyin rajoittein. Olen väärässä aina sellaisissa tilanteissa, jotka menevät jotenkin näin: "Arvaa kumpi?" Sekään logiikka ei toimi, että päätän ensin kumman valitsen ja vaihdan sen. Sekin on silloin aina väärin.

2. En voi sietää matemaattisia aineita, mutta jostain syystä opiskelen alaa.

3. Voisin syödä salmiakkia loputtomasti. Lemppareita ovat autonrenkaat, liigasalmiakit ja salmiakkiputkilot (näitä ei saa enää mistään).

4. Haaveilen pitkästä lomasta tai muutosta ulkomaille (ja nimenomaan Espanjaan).


5. Pidän musikaaleista ja yritän myös valistaa niiden hienoutta läheisilleni. Seuraavaksi pitäisi houkutella muut katsomaan klassikot The Sound of Music ja Dancer in the Dark. Ihan lemppareita ovat tietysti edellä mainitut mukaanlukien Grease, Mouling Rouge ja Chicago.


6. Katsoin lapsena Lady Oscar -nimistä animaatiota ja musta tuli Marie-Antoinette -fani. Tästä johtuen mietin joskus, että olisin halunnut elää 1700-luvulla ja tietysti Versaillesissa.


7. Poden huonoa omaatuntoa päiväunista. Se tunne, kun heräät illalla kahdeksalta ja tajuat, että olet juuri menettänyt esim. tunnin elämästäsi. Älytöntä joo, mutta en tiedä miksi ajattelen niin.

Ja sitten se mukavin osuus! Kukahan haastetta ei olisi vielä saanut? Olen taas tylsä, joten päätän haastaa kaikki halukkaat! Linkatkaa vastauksenne sitten mulle. ;)

t. Enni

maanantai 26. maaliskuuta 2012

Hampaidenvalkaisugeeli ja Chow Mein wokki

Nyt on taas yksi asia pois päiväjärjestyksestä. Kävin tänään hammashoidossa ja sain kotiinvietäviksi paljon kaikkea kivaa. Ehkä mukavin juttu oli NiteWhite ACP Turbo 6 % -valkaisugeeli. Koska hampaat on nyt hoidettu, eikä mitään jatkotoimenpiteitä vaadittu, pääsen toivottavasti testaamaan ainetta ihan pian. Mulla on kauheita muistikuvia viime kerrasta, kun edellinen aine vihloi alahampaita aika paljon vielä seuraavanakin päivänä, mutta tämän saamani tuotteen pitäisi olla vihlontaa vähentävää. Mielenkiinnolla siis odotan!

Luin, että tuoteessa on käytetty eri valkaisuainetta kuin aiemmin käyttämässäni 15 % valkaisugeelissä, joten siksi tuo prosentti on aika paljon pienempi. Tämä NiteWhite Turbo -valkaisugeeli voi lukemani mukaan tosin tuottaa saman valkaisutuloksen vain kolmessa päivässä, kun esim. karbamidiperoksidituotteella (huh, meniköhän oikein?) se kestäisi 7-10 päivää. Eli saamani aine on noin 50-70 % tehokkaampaa kuin aiemmin käyttämäni, mikäli ymmärsin oikein.



Tällaisia muita testereitä ja tarvikkeita sain mukaani.




Kotona kokkasin lempiruokaani, eli yritin tehdä variaatiota Espanjassa maistamastani Mr Noodles -ravintolan nuudelista. Keitin nuudelit ja paistoin kanat sekä vihannekset pannulla. Tämän jälkeen sekoitin nuudelit kasvisten ja kanan sekaan ja kaadoin vielä mukaan Wok'n roll Chow Mein -kastiketta. Tällä kertaa maku oli taas aika lähellä sitä ravintolassa maistamaani, mutta tämän lähemmäs en enää edes taida päästä. Joka tapauksessa tuli oikein hyvän makuista!



t. Enni

Kotikeikka

Olen keikalla kotikodin sohvalla stereot täysillä ja kuuntelen Gagaa. :) Tämän perusteella on kyllä pakko joskus nähdä tämäkin show livenä.




Hyvä meininki!

t. Enni

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Mediatekniikan insinööri ja suuret valinnat

Opiskeluni ovat nyt edenneet siihen vaiheeseen, että pitäisi päättää itselle pääaine ja siihen ohelle sivuaineet.

Kuten olen jo aiemmin kertonut, niin opiskelen HAMKissa mediatekniikan insinööriksi. Suoraan sanottuna opiskelen kuollutta alaa. Kovasti tuntuu siltä, että tyrkytys tietotekniseempään suuntaan on suuri, sillä mediatekniikkaan ei enää oteta uusia opiskelijoita. En oikeastaan haluaisi opiskella mitään, mikä liittyy jotenkin sanoihin ohjelmointi, palvelimet tai tietokannat, vaan enemmänkin jotain grafiikkaa ja suunnittelua.

Valinnanvara pää- ja sivuaineisiin on mielestäni aika suppea. On kuitenkin ihan varmaa, että tulevaisuutta ajatellen tuotantotalous ja johtaminen tulisivat olemaan tärkeitä asioita. Tämä voisi siis olla yksi mahdollinen sivuaine. Pääaineen valinta on helppoa, sillä otan multimedian. Sen ohelle tulee valita vielä yksi vaihtoehto, joka on tässä tapauksessa videolähetystekniikat. Se valikoitui omalle kohdalleni aika automaattisesti, joten sen vaihto ei enää onnistu. Kiinnostus aiheeseen on kuitenkin tällä hetkellä aika olematon...

Kiinnostaa...
Ammattikorkeakoulun opiskelijana olossa on kuitenkin ainakin yksi hyvä puoli, nimittäin opiskeluoikeus muidenkin koulujen tarjoamilla kursseilla (tai näin sen ainakin käsitin). Olen nyt selannut läpi Metropolian, LAMKin ja Laurean valikoimia ja löytänytkin joitain mahdollisesti sopivia kursseja. LAMK tosin vaatii kursseilleen ennaltakäytyjä omia kurssejaan, joten tämä blokkaa aika hyvin muut halukkaat eri kouluista. Metropolialta taas ei ole vielä vastattu lähettämääni sähköpostiin, jossa kysyin mahdollisuutta ottaa sivuaineeksi yksi heidän tarjoamistaan moduuleista.

LAMKin tarjontaa

Mitä sitten haluaisin opiskella, kun en ole tyytyväinen alani tarjontaan? No sitä graafista suunnittelua, digitaalista kuvaa, valokuvausta ja vielä käytännönläheisempää multimediaa kaiken tämän muun teknisen opiskelun ohella. Olisin tietysti voinut hakeutua medianomiksi, mutta halusin koulutukseltani vähän enemmän. Medianomejakin valmistuu paljon, ehkä liikaakin? Haluaisin kuitenkin mahdollisuuden olla ehkä edes hieman vahvempi kilpaillessani tulevaisuudessa työpaikoista heidän kanssaan. En tiedä vielä tarjoaako tämä tekniikan ala sitä kuitenkaan minulle.


Mua kiinnostaisi nyt kuulla omakohtaisia kokemuksia muilta media-alan ammattikorkeakouluopiskelijoilta Etelä-Suomen alueelta. Mitä te aiotte valita pääaineeksi ja mitä kaikkea koulussanne voi opiskella? Onko kurssien laatu hyvä ja kannattaisiko mun harkita joitakin kursseja?

t. Enni

lauantai 24. maaliskuuta 2012

True blood season 4

Vihdoin! Olen niitä ihmisiä, jotka haluavat seurata joitain sarjoja silloin kun ne Suomessa esitetään. Musta on ihanaa jännittää seuraavaa jaksoa aina viikon verran, joten en oikeastaan katso sarjoja netistä putkeen.

Siis asiaan. True Bloodin neljäs tuotantokausi alkoi viime tortaina pitkän odotuksen jälkeen! Koska en kyennyt katsomaan jaksoa viime torstaina, niin katson sen ihan pian. :)


t. Enni

Kuvat: HBO

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Tähtijengi

Conversejengi tekemässä fysiikan töitä! Ja näin ne punaiset kaunokaiset pääsivät heti käyttöön (kiitos ihanien ilmojen). Viikonloppuna taitaa tulla taas lunta, joten jätän nämä odottamaan vähän selkeämpää säätä.



Aurinkoista perjantaita kaikille!

xoxo: Enni

torstai 22. maaliskuuta 2012

Punaiset Converset

Nappasin eilen mukaan jotain alekivaa. Enpä ole aikoihin ostanut mitään muuta kuin ruokaa, joten tuntui aika luksukselta. Voisin sanoa, että multa loppui nyt ostoslakko, mutta sitten kyllä huijaisin vähän. Tosihan on se, että olen köyhä opiskelija buu!

Ostos on lähes sama, kuin minkä tein jokunen vuosi takaperin Tukholmassa. Silloin kyseessä oli tosin eri väri ja koko. Jostain kumman syystä menin aikoinaan myymään mustat Converseni (kadun!), joten nyt on aika testata uutta väriä ja kokoa. Toivon vaan, etteivät nämä ole nyt vuorostaan liian suuret. Edelliset olivat ilmeisesti ihan vähän liian pienet ja tekivät rakkoa, mutta kyllähän isotkin tekevät..? No, tiedän kyllä kuka nämä huolii, jos jäävät käyttämättä...

Mutta tässä nämä punaiset kaunokaiset - Converse All Star.






Väri on hyvin ei tuttu mulle, mutta toivotaan, että ne löytävät pian tiensä jalkaani.

t. Enni 

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Cuukauden Coco

"Olen jo valmis lähtemään kotiin Suomeen" 
t. Coco

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Sinne ja takaisin

Se virallinen asia oikeastaan kiteytyy tuohon viimeiseen kuvaan, sillä sain nimittäin Hobitin luettua. Nyt odotellaan vielä sitä leffaversiota, joka taitaa kyllä olla mielestäni yksi vuoden odotetuimpia elokuvia (yhden toisen nimeltämainitsemattoman lisäksi).

Ennen tuota Hobittia sain luettua loppuun Eat Pray Love - Omaa tietä etsimässä -kirjan, joka ei (harmi) kyllä ihan muuttanut elämääni. Tai no päälimmäisenä mieleen jäi se, että jos lihoaa, niin sitten ostetaan uudet farkut! Itse asiassa eniten kirjassa kiehtoi meditointi. Uskallan ehkä paljastaa, että yritin kirjan innoittamana meditoida yhtenä päivänä. Ei se kuitenkaan tällaiselle ehh levottomalle sielulle oikein sopinut, koska milloin nenää kutitti tai takalisto alkoi kokea puutumisen merkkejä. Tuollainen vaatii paljon harjoittelua.



Niin kuin Hobitissa suojaudutaan haarniskoilla, on paidassani myöskin shoulderit.


Ja sitten vielä Sulouutisia! Pikkuinen on nyt varattu. :)

t. Enni

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Järjestelmäkameralla kuvaamisen perusteet

Multa pyydettiin postausta aiheesta: "järkärillä kuvaaminen for dummies". Ihan pelkästään nettiä selaamalla löytää tuhansia valokuvausta käsitteleviä juttuja, mutta tein oman version lukijoilleni.

Valokuvauksen perusteista saisi kymmenenosaisen postauksen, mutta yritin kirjoittaa nämä asiat nyt erittäin tiiviiksi paketiksi, josta olisi teille mahdollisimman paljon hyötyä. Skippaan suosiolla kuvan tallennusmuodot ja muut, koska arvelen aloittelevien kuvaajien tallentavan kuvat muistikortille JPEG-kuvina.
Tässä kuitenkin tärkeimmät asiat aiheesta järkkärillä kuvaamisen perusteet. Antakaa anteeksi väsyneen ajatusvirheet, jos niitä löytyy.


Sommittelu: 

Sommittelu yksi tärkeimmistä asioista kuvan onnistumisen kannalta. Ehkä maailman tylsin sommittelutapa on kohteen laittaminen kuvan keskelle. On olemassa erilaisia sääntöjä, kuten kolmasosien sääntö ja tätä kannattaakin noudattaa melkein aina. Kun sommittelusta on hallussa perusasiat, sääntöjä voidaan tarkoituksellisesti rikkoa. Toinen tapa on antaa katseelle tai liikkeelle tilaa. Kuva rajataan siten, että kohteen suuntaan annetaan enemmän tilaa ja jätetään kohteen takaosa väljemmäksi (ylin kuva).

Alla olevassa kuvassa näkyy kolmasosien sommittelua käytännössä. Kuvitellaan kohteen jako kolmeen osaan pysty ja vaakasuunnassa ja sommitellaan kuva punaisten pallojen avulla. Tässä tapauksessa lasipurkki, kasvi ja pöydänreuna sekä toisessa kuvassa joki ja vuoret on sommiteltu lähelle viivojen yhtymäkohtia, eikä kuvan keskellä juuri ole mitään erikoista.

Ja muistakaa laittaa aina horisontti suoraan.


Kameran kuvaustilat:

Aloittelijan kannattaa tutustua ajan kanssa kameraansa ja sen säätömahdollisuuksiin. Asetusten määrittäminen riippuu pitkälti siitä mitä kuvataan. Kuvaustilat määrittävät automaattisesti (suurin piirtein) oikeanlaiset asetukset kuhunkin kuvaustilanteeseen. Kun kuvaustilojen asetuksia testaa ja säätää, niin pian kaiken osaa jo ulkoa. Kameran kuvaustiloista yleisimpiä ovat ainakin seuraavat:

Auto (A): Tämä on kaikista helppokäyttöisin vaihtoehto, sillä kamera valitsee kaikki asetukset kuvaajan puolesta (mm. oikean valotusajan, aukon koon ja ISO-herkkyyden). Tässä vaihtoehdossa kamera yleensä pamauttaa salaman auki ja kuvia saa sitten lätkiä menemään salaman kanssa. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että ÄLÄ käytä tätä vaihtoehtoa, jos haluat oppia valokuvaamaan.

Program mode (P): Kameramallista riippuen voidaan säätää itse esim. salaman käyttö, ISO-herkkyys, valotusaika ja valkotasapaino. Näitä asetuksia kopioimalla voi vaikka säätää manuaalitilan asetukset ja alkaa sitten viilata niitä haluamaansa suuntaan. Aloittelijoiden kannattaa ehdottomasti aloittaa tällä kuvaustilalla ja jättää automaattitila suosiolla unholaan.

 • Shutter priority (suljintila): Kuvaaja saa itse valita käytettävän valotusajan ja kamera laskee sopivan aukon koon eli f-arvon. Tällä saa määriteltyä esim. kuinka liike näkyy kuvassa. Muut asetukset ovat kuvaajan säädettävissä (mm. ISO, valkotasapaino).

Aperture priority (aukkotila): Kuvaaja valitsee käytettävän aukon (eli f-arvon) ja kamera asettaa sopivan valotusajan. Muut asetukset ovat kuvaajan säädettävissä (mm. ISO, valkotasapaino). Suuri aukko (pieni f-arvo) tarkoittaa pientä syväterävyysaluetta. Pieni aukko (suuri f-arvo) tarkoittaa vastaavasti suurta syväterävyysaluetta.

Manual mode (M): kuvaaja säätää kaikki asetukset itse (mm. aukko, valotusaika, ISO-arvo ja valkotasapaino).

Nämä olivat esimerkkikuvaustiloja Canon-merkkisestä kamerasta. On olemassa myös paljon muita kuvaustiloja, kuten esim. makrokuvaus, joka mahdollistaa kohteen kuvaamisen hyvin läheltä ja säätää automaattisesti kapean syväterävyysalueen.


Syväterävyys: 

Mm. nämä kaikki asiat vaikuttavat syväterävyyteen:
Mitä lähempänä kameraa kuvattava kohde on, sitä pienempi on syväterävyysalue ja tausta tulee näkymään sumeana (bokeh). Ja mitä suurempaa polttoväliä (zoom) käyttää, sitä pienempi terävyysalue on ja kuvaan tulee myös sumea tausta.

Suuri aukko (pieni f-arvo) antaa siis pienen syväterävyysalueen kuten jo aiemmin mainitsin. Pieni syväterävyysalue sopii yleensä muotokuviin ja suuri taas maisemakuviin.

Kolmasosien sääntöä maisemakuvassa, jossa on suuri syväterävyys
Säännöt on tehty rikottaviksi, kohde keskellä. Pieni syväterävyys, jolla saadaan aikaan bokeh-efekti
Peruskäsitteitä kameran säädöistä:

Aukko: Valo kulkee objektiivin sisällä läpi pyöreähköstä aukosta, jonka kokoa voi muuttaa. Aukkoa kutsutaan himmentimeksi. Tätä säätämällä saadaan muutettua mm. syväterävyyttä.

ISO: Kertoo kennon valoherkkyyden. Hämärässä tulisi käyttää suurempaa ISO-herkkyyttä ja vastaavasti valoisammassa pienempää. Suuri ISO aiheuttaa herkästi kohinaa kuviin, jolloin niistä tulee rakeisia. Suurempi ISO kuitenkin mahdollistaa kuvauksen aika hyvin ilman salamaa hämärissäkin paikoissa. Kohinan määrä vaihtelee radikaalisti eri kameramerkkien, mallien sekä käytössä olevan tekniikan laadun ja koon välillä.

Valotusaika: On aika, jonka kameran suljin on auki ja päästää valoa aukon kautta kennolle.

Valkotasapaino: Tulisi säätää niin, että valkoinen näyttää valkoiselta, eikä esim. siniseltä tai liian keltaiselta.





Lyhyestä virsi kaunis ja sama selkokielellä: 

Aukko määrittää minkäkokoisesta kolosta valo pääsee kulkemaan, kun taas valotusaika määrittää sen, kuinka kauan se aukon kautta päästettävä valo saa kulkea kennolle. Suurempi ISO-herkkyys saa aikaan valoisamman kuvan, mutta samalla se aiheuttaa kuviin helposti kohinaa.

Salamakuvissa on yleensä niin paljon valoa, että voidaan käyttää pientä ISO-herkkyyttä. Hyvässä valossa voidaan kuvata käyttämällä esim. herkkyyttä välillä 100–400. Hämärimmissä olosuhteissa arvo voi olla esim. välillä 400–3200.

Valonpuutteessa kannattaa aina kuvata myös mahdollisimman lyhyellä polttovälillä (eli zoom minimiin)!


Kysymys! Miten pystyy ottamaan ilman salamaa kuvia liikkuvasta kohteesta ilman että se tärähtää? Esim koirasta ois kiva saada kuvia, mutta salamalla ei tule hyviä ja ilman salamaa tärähtää. 

Valotusajan tulee olla tarpeeksi nopea, esim 1/160 sek. Kuvasin eräänä päivänä sisällä hyppivää koiraa ja mulla oli käytössä 1/100-160 tai nopeampikin valotusaika. ISO-herkkyyttä oli tässäkin vaiheessa nostettava jo johonkin 1600, koska sisällä ei ollut kuitenkaan niin valoisaa. Kuvasin aika pienellä polttovälillä, jotta valoa olisi ollut mahdollisimman paljon. Eli siis sitä valotusaikaa laitat niin nopeaksi kuin mahdollista, ilman että kuvasta tulee ihan tumma. Tällöin liikkeen saa pysäytettyä.

Siten saa myös teräviä kuvia, että seuraa kameralla kohdetta samalla kun painaa laukaisinta. Tällöin valotusajan ei tarvitse olla niin nopealla, koska kohde pysyy terävänä, vaikka taustasta tuleekin sumea. Tässä tietenkin ongelmana se, että koiran liikkeitä on aika mahdotonta ennustaa. Liikkuvan koiran kuvaaminen on kieltämättä aika hankalaa, koska tällöin vielä tarkennuksenkin tulee osua juuri kohdalleen. Vaatii siis kameraltakin jo hieman…

Jos ilmenee jotain kysyttävää, niin jättäkää kommenttia. Toivon, että tästä oli teille apua. :)

t. Enni

Katso myös postaukset aiheesta Mikä järjestelmäkamera aloittelijalle? ja Mitä oheistarvikkeita digitaaliseen järjestelmäkameraan?

Varjot

Aurinko ja varjot saivat eräänä päivänä aikaiseksi varsinaisia taideteoksia. Tuli hieman kiire, koska varjo liikkui silmissä, enkä tajunnut heti napata minkäänsortin kameraa käteeni.




t. Enni

Lue myös