Turkistarhaton Suomi + kulutushulluus

Törmäsin vasta nyt tähän Turkiton perjantai -teemaan, joka siis oli viime perjantaina ja meni multa ihan ohi. Kampanjan tarkoitus on saada Suomesta turkistarhaton maa vuoteen 2025 mennessä. Moni muu maa on jo tähän ryhtynyt, miksi siis ei Suomi?


Tässä hyvää asiaa levittäessä tulee kuitenkin väkisin mieleen aiheeseen liittyviä juttuja. Ihmisiä käsketään olla ostamatta aitoja turkistuotteita, mutta samalla unohdetaan se, että kyllä niitä halpaketjujen/ luksusmerkkien tuotteitakin saattaa ihan oikeasti tehdä se lapsi siellä jossain kehitysmaassa. Tai jos ei lapsi, niin ainakin henkilö, jonka työpäiviä ei monikaan meistä suomalaisista jaksaisi/pystyisi tekemään. Niin, eli ollaan siis ostamatta niitä turkiksia, jotta ketut saavat elää rauhassa ja ilman kärsimystä...? Entäs ne ihmiset?

Mietin tässä omaa kulutustani... Uskon, että olen aikalailla keskiverto kulutuksen suhteen. Ei niitä uusia ostospostauksia onneksi ihan joka päivä tule. Mun kulutusta hallitsee ainakin tällä hetkellä tiukka opiskelijabudjetti ja se nyt tulee jatkumaan vielä seuraavina vuosina. Ihan senkin avulla tulee varmasti jätettyä monta turhaa vaatetta, tai muuta tavaraa hankkimatta. Ja vaikka ostamista ei säätelisikään opiskelijabudjetti, niin miettisin varmasti silti mitä hankkisin ja mitä en oikeasti tarvitsisi.

Nämä ovat tietysti asioita, joista jokainen voi puhua, mutta harva pystyy niille mitään tekemään. Siispä aina kannattaa miettiä, että mitä ostaa ja mistä ostaa. Se on tällä hetkellä monelle varmasti ainut keino kantaa kortensa kekoon. Kannattaa siis suosia juttuja, joiden tietää kestävän aikaa! Ja kannattaa myös muistaa, että kallis hinta tai vaikka tekoturkis ei aina suoraan tarkoita ekologisuutta tai eettisyyttä.

t. Enni

Kommentit

 1. Hmmm, mä oon myös monesti miettinyt tätä turkisasiaa ja kulutusta yleensä.

  Mulla ei ole aitoja turkiksia eli kaikki mitä on, on feikkiä mut onko se feikkikään just aina parempi. Pahalta tuntuu kyllä että joku eläväolento kuolee sen takia että sen saa joku pukea päälle ja ei edes se kuolema vaan ne elinolot niillä eläinparoilla.

  Toisaalta se turkis on pitkäaikainen hankinta mut mites se tekoturkki joka kuluu nopeammin, on sen verran halvempi että sen raaskii jättää kaapin perukoille ja tilalle voi ostaa monta uutta. Kaikenlaisia myrkkyjäkin tossa vaatteiden valmistuksessa ja värjäyksessä käytetään ja joku niitä myrkkyjäkin käsittelee siellä jossain kaukaisessa maassa. Joku ehkä sairastuu niistä ja jopa vaikka kuolee...

  Ääääh, ei tässä ollut päätä eikä häntää. Enkä siis kannata turkistarhausta ja mulle passaa hyvin että se jäisi Suomesta pois kokonaan mut ei se vaihtoehtokaan tavallaan parempi ole. Ilman vaatteitakaan ei voi olla kuitenkaan. Mut tosiaan ehkä me kaikki voidaan vähän sillä tavalla vaikuttaa että edes vähän miettii mitä ostaa ja ostaa ylipäätänsä vähemmän.

  VastaaPoista
 2. Milma: Tekonahka, kuten tietääkseni myös tekoturkis vaatii tekoonsa öljyä, koska on muovia. Aito turkis varmasti kestää aikaa, mutta onko turkis oikeasti välttämätön elämisen kannalta? Vai olisiko sittenkin parempi ostaa nahkatuotteita, jotka kestävät aikaa? Entäs kasvatetaanko eläimiä vain nahantuotantoon, eikä esim. samalla myös ravinnoksemme? Onko sittenkin tekonahka eettistä, koska siinä ei tapeta eläimiä? Mutta samalla kuluu öljyä, eli fossiilisia polttoaineita ja saastuttaahan se myös... Tässäpä näitä pulmia... :/

  Mun mielestä ilman turkiksia pysyty hyvin elämään, koska en tähänkään mennessä ole sellaisia tarvinnut. Ilman vaatteita ei tietenkään kovin pitkälle täällä pääse, mutta vaatteitahan on muitakin! :D Olen myös tarhausta vastaan ja näen juurikin tuon kulutuksen miettimisen eräänä ratkaisuna (joskin aika pienenä). Mutta pienistä teoistahan se lähtee...

  VastaaPoista
 3. Joo siis mä en tarkottanutkaan että pitää olla minkäälaisia turkiksia :D

  Mut kunhan pohdiskelin tätä asiaa yleensä ja tolla ilman vaatteitakaan ei voi olla lausahduksella tarkoitin vaatteita yleensä en siis välttämättä turkiksia. Eli pointti tässä oli aitoturkis vs. mikä tahansa keinomateriaaleista valmistettu takki. Ei välttämättä siis turkki edes

  Jos siis ostat turkiksen on eläimiä kärsinyt ja kuollut sen takia. Jos taas ostat ihan melkeen minkä tahansa takin tuolta valtavirran kaupoista on senkin takia todennäköisesti joku ihminen kärsinyt ja luonto ja eläimet myös.

  Kuitenkin kannatan enemmän sitä ei turkis vaihtoehtoa tietysti, se on selvä.

  Sekava oli selostus kyllä mut toi herättää niin paljon ajatuksia siitä mikä nyt sit on parempi jos pitää verrata kahta asiaa keskenään kuten vaikka turkiksia ja tekoturkiksia ja just nahkaa ja tekonahkaa...tai vaatteita ylipäätänsä...

  VastaaPoista
 4. Milma: Ymmärsin mitä ajoit takaa ja olen ihan samalla linjalla kanssasi! :)

  VastaaPoista
 5. :D Joo siis mä ymmärsin et sä ymmärsit mut ajattelin et jos joku muu ei ehkä ymmärtänyt kun tää on aika sellanen tulenarka aihe.

  Ja musta on muuten kiva et joku uskaltaa kirjoittaa näistä kun tällaisista aiheista voi aina vetää joku herneen nenään.

  VastaaPoista
 6. Milma: Joo niin on! Mietinkin, että tähän saattaa tulla paljon negatiivista, mutta miksei myöskin positiivista kommenttia, joten laitoin tuohon omaankin kommenttiin hieman selvennystä.

  VastaaPoista
 7. Pakko lisätä, että myös Suomessa kasvatetuista turkiksista valtaosa kuskataan Kiinaan, jossa ne jatkojalostetaan kulutustuotteiksi. Että mistäpä tuota tietää kuka niitä sillä valmistaa, lapset vai aikuiset? Turkiksiin käytetään järkyttävät määrät kemikaaleja + turkistarhat itsessään saastuttavat törkeästi luontoa, että keinoturkiksia ekologisempia niistä ei saa kyllä tekemälläkään. Puhumattakaan eettisyydestä ja eläinten kohtuuttomista kärsimyksistä. Kirjoitin aiheesta enemmän pari viikkoa sitten blogistani, jos sattuu kiinnostamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, tuota en tiennyt. :( Vaikka olisi olemassa edes pieni mahdollisuus, että ne olisivat ekologisempia, niin en silti haluaisi käyttää turkiksia, koska se eläimiin kohdistuva julmuus on silti olemassa.

   En kyllä myöskään haluaisi omistaa halpavaateketjun vaatteita, jotka ovat lasten tekemiä....

   Poista
  2. Samoilla linjoilla ollaan. En itsekään pukisi sellaista päälleni mistään hinnasta ja suorastaan halveksin ihmisiä, jotka niitä käyttävät näyttäen näin omalla esimerkillään, että turkistarhaus on hyväksyttävää.

   http://fiilistelijanpilvilinnoja.blogspot.fi/2012/11/mika-erottaa-naalin-puudelista.html

   Poista
 8. Rimma ei kannata halveksia tyylikkäitä naisia jotka turkiksiin pukeutuu t.Jani-75

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni:

Lue myös