Photoshop tutorial - poista kuvasta tausta

Tässä pieni opastus Photoshop-muokkauksen saloihin. Varmasti monille melko tuttu ja helppokin muokkaus, mutta tästähän se kaikki lähtee! Miten siis poistetaan tausta kuvasta, vaikka kuvakollaaseja ajatellen?
Muokkausta helpottaen kannattaa ottaa valokuva yksivärisellä taustalla, tai ainakin siten, että kuvan kohteen ääriviivat on helppo nähdä.

Tutoriaali on tehty Adobe Photoshop Elements 2.0 ohjelmalla! Mutta vaikka versio onkin jo ikuisuuden vanha, se toimii silti lähes samalla tavalla, kuin kaikki uusimmat CS-versiot.

1. Avaa kuva ja ala valita kuvan ympäristöä käyttäen esim. taikasauvaa, tai jotain lassoa kolmesta eri vaihtoehdosta (Lasso, Polygonal Lasso tai Magnetic Lasso Tool). Helpoiten tämä käy niin, että taustan irrottaminen aloitetaan taikasauvalla, jonka arvoksi asetetaan jokin lukema "Tolerance"-kohtaan. Tämä siis tarkoittaa sävyeroja ja mitä suurempi numero on, sen enemmän sävyjä yksi lassopainallus valitsee. Yleensä valkoisella tai vaalealla pohjalla käytän jotain arvoa väliltä 20-40.

Taikasauva löytyy työkaluvalikosta ympyröidyn kuvakkeen vierestä oikealta.

2. Kun alue alkaa olla sellainen, että se vaatii pikkutarkkaa työtä, kannattaa työkalua vaihtaa. Lassoa voi käyttää useammallakin napsautuksella, kun vaihtaa päälle "Add to Selection"-tilan. Tällä voi lisätä aiempaan alueeseen poistettavia kohtia. Jos joku kohta menee huonosti, eikä "Ctrl Z" eli takaisinpaluu toimi, valitse "Subtract from selection"-tila ja lassoa kohta uudestaan.

3. Kun lassous on valmis, kannattaa reunoja pehmentää. Olen todennut parhaaksi työkaluksi joko "Featherin", tai Adobe Photoshopin CS versioista löytyvän "Refine Edgen". Tässä versiossa käytän aina "Feather"-toimintoa. Featherin saa valittua ylävalikosta (Photoshop Elemets-versiossa ainakin Select-valikosta), tai painamalla lassoalueelta oikealla hiiren painikkeella lasso-työkalu valittuna ja valitsemalla sieltä "Feather".


4. Featherin arvo riippuu kuvan koosta. Iso kuva (noin 3000px x 4000 px) vaatii hieman enemmän pehmennystä. Tällöin arvo voisi olla jotain väliltä 3-6px. Pienessä kuvassa (esim. 480px x 640px) riittää hyvin esim. 1-2 px arvoksi. Valitse arvo ja paina OK.

5. Kun kuvan reunoilla on häivytys, voidaan alue poistaa helposti painamalla Delete-näppäintä. Valinnan (eli katkoviivat) saa poistettua painamalla Ctrl D.


Valmis taustaton kuva. Valinta on poistettu painamalla Ctrl D.

Kannattaa huomioida, että mikäli kuvan kohde on melko helppo lassota, se kannattaa tehdä toisinpäin. Eli lassota ensin kohde ja sen jälkeen valita "Inverse" (suomeksi Käänteinen valinta tms.) "Select"-valikosta. Inverse valitsee päinvastaisen alueen, kun mikä on jo valittuna.

Tällä tavalla saa helposti poistettua taustan kuvasta. Tämä vaatii ehkä muutaman kerran harjoittelun, mutta on todella helppo ja nopea oppia. Ohjeet toimivat samalla tavalla monissa muissakin kuvankäsittelyohjelmissa, joten näitä voi soveltaa mm. Gimpissä ja muissa Photoshop-versioissa.

Toivottavasti tästä oli apua. Lisää tutoriaaleja tulossa. :)

Kommentit

 1. Ihanaa, että löysin googlettamalla sun blogin! täällä on kivoja tutoriaaleja ja muutenkin tosi kiva blogi sulla :)

  VastaaPoista
 2. myysa: Tosi kiva kuulla kiitos! Kiva, että eksyit tänne ja toivottavasti tutsuista on apua! :D

  VastaaPoista
 3. Löysin tän postauksen kans googlen kautta ja olin sitä ennen tutkinu 'muutaman' muunkin sivun, mutta tästä sit vasta sen tajusin. Mahtavaa kiitos:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh tosi kiva kuulla! Ilmeisesti näistä siis tajuaa jotakin. :D

   Poista
 4. Kiva kun selitit tuon Tolerancen ja Featherin käytön. Nyt minäkin ymmärsin mitä ne meinaa =)!

  VastaaPoista
 5. Kiitos hirveästi tästä tutoriaalista! En ole ennen osannut poistaa taustaa Photoshopilla, mutta nyt osaan! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä! Tämä on vaan yksi monista tavoista, mutta ehkä niistä helpoin!

   Poista
 6. Hei, tiedätkö saako Lightroomilla poistettua taustaa kuvista? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikko kuvan manipulaatioon liittyvät jutut kannattaa tehdä photarilla. Ei sitä voi poistaa, mutta muokata kyllä. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni:

Lue myös

Follow me on Instagram